Пам’ятник Першому інженеру

Завдяки проректорам Гасанову Магомедеміну Ісамагомедовічу і Хрипунову Геннадію Семеновичу, які за даними на 1 лютого 2016 року, працюючи зі спонсорами, для Асоціації було зыбрано понад 600 000 грн. За рахунок цих грошей Університет зміг встановити пам’ятник Першому інженеру, вартістю 756 000 гривень.

18 листопада, в день 130-річчя Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» на території навчального містечка біля головної алеї вузу урочисто відкрили пам’ятник Першому інженеру. Автор скульптурної композиції для першого технічного вузу Східної України – відомий харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.

Основа композиції – струмінь води, на якій розміщується перший випускник і його викладач, за ними – арка першого корпусу університету, потім об’ємні зображення того, чим знаменитий НТУ «ХПІ» -від паровоза до ракети. Постамент виготовлений з граніту, а основу пам’ятника – з двох матеріалів: міді та бронзи. Автор називає таку комбінацію незвичайної і здатної здивувати. Висота пам’ятника Першому інженеру – 6 метрів, розмір постаменту – 4х4 метра.

За словами одного з авторів ідеї нової скульптури, ректора НТУ «ХПІ» Євгена Сокола, пам’ятник присвячений всім інженерам минулих, нинішніх і майбутніх поколінь. Він уособлює основні технічні галузі, для яких веде підготовку кадрів Харківський політехнічний інститут.

Ще новини: